Vinuri de peste Prut la Craiova

Joia trecută am avut ocazia să particip la o degustare de vin cu vinuri de peste Prut, la C House Milano, unde ne-am bucurat de aromele vinurilor moldovenești de sub umbrela Cramei Purcari.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România de către Asociaţia Bloggerilor Olteni.

Sub îndrumarea Rebecăi Didu, de la Crama Ceptura, unic importator al vinurilor de Purcari în România, am avut ocazia să degustăm vinuri de la două crame din Moldova, fiecare cu povestea și caracteristicile sale unice.

Chateau Purcari și Domeniile Cuza ne-au fascinat cu aromele lor distincte și notele de degustare memorabile.

Crama Purcari, aşa cum vă spuneam mai sus, are în portofoliu trei crame din Moldova. Pe lângă cele două menţionate, mai este şi Crama Bostavan.

O altă noutate ce vine în portofoliul lor este Angels Estate, achiziție recentă a Cramei Purcari din Bulgaria.

Rebeca ne-a spus, plină de entuziasm, povestea fiecărei cramei şi a fiecărui vin în parte.

Asocierile noastre de degustare au arătat cam aşa:

  1. Cuvee de Purcari Alb Brut + Aperifrais Ile de France,
  2. Purcari Nocturne VioricaCamembert Ile de France,
  3. Domeniile Cuza Rose (Merlot & Saperavi) + British Cheddar Delaco D’Exceptie
  4. Domeniile Cuza (Saperavi si Feteasca Neagra) + Gouda Delaco DeSenviş
  5. Purcari Maluri de Prut (Feteasca Neagra si Rara Neagra) + Grana Padano Delaco ‘Exceptie

Fondată în 1827, crama Purcari este una dintre cele mai vechi și prestigioase crame din Moldova, având o istorie bogată și o tradiție îndelungată în producția de vinuri de calitate.

Influenţele coloniei franceze din secolul al XVIII-lea au contribuit la dezvoltarea viticulturii în această regiune, oferind condiții ideale pentru producția de vinuri de înaltă calitate. Solul bogat în rubidiu conferă vinurilor din regiune o culoare și o intensitate a aromelor remarcabile şi pare-se că zona unde au poposit (au luat în arendă plantaţia de viţă de vie a unei mânăstiri) pentru producţia de vin, are caracteristici similare cu regiunea Bordeaux, în ceea ce priveşte solul şi clima.

Replantarea completă a viței de vie în 2003 a consolidat poziția Purcariului ca unul dintre liderii industriei vinicole din Moldova, extinzându-și suprafața viticolă la peste 1500 de hectare.

Cu peste 30 de medalii de aur, vinul Viorica este unul dintre cele mai apreciate vinuri şi nu doar din Moldova. Gustul său rafinat și caracterul distinct l-au făcut o alegere de top pentru mulți iubitori de vinuri din întreaga lume.

Trebuie să recunosc că, deşi lately sunt o mare iubitoare a vinurilor roşii, Viorica, asociat cu Camembert Ille De France m-a dat pe spate şi a luat faţa tuturor celorlalte vinuri.

Are o nuanţă aurie superbă, de chihlimbar, de-ţi vine nu doar să-l bei, ci să-ţi decorezi şi casa cu el. Strugurii sunt culeşi manual în timpul nopţii ( de unde şi Nocturne) pentru a păstra prospeţimea şi aroma intensă.

Ca şi nuanţe pe care le remarci subtil se regăsesc aromele de busuioc şi flori de salcâm.

Îmbinarea dintre Viorica şi Camembert e un echilibru armonios, brânza având o textură moale, cremoasă, catifelată, un gust dulceag, cu note de ciuperci.

Sub sloganul „Vinuri care scriu istorie”, Crama Domeniile Cuza demonstrează pasiunea și angajamentul său pentru tradiție și excelență.

Mi-a plăcut foarte tare şi Maluri de Prut, un blend între două soiuri iconice de pe ambele maluri ale Prutului, care a surprins plăcut prin echilibrul și complexitatea sa.

Atmosfera din cadrul degustării a fost completată în mod ideal de ambianţa de la C House Milano şi, bineînţeles, de preparatele culinare.

Dacă de obicei merg spre dish-uri din sfera bucătăriei italiene, nici de data aceasta nu m-am îndepărtat de segmentul mediteranean, dar am ales Salmone alla Griglia, care mi-a plăcut foarte tare.

Pe româneşte: somon cu legume, iar ceea ce am apreciat este că peştele a fost gătit perfect, iar combinaţia de legume a fost formată preponderent din ciuperci şi ardei.

Hidratarea a fost marca DolceVita, apă de izvor cu un pH de 7.5, lipsită de impurităţi prin tratarea cu ozon, care este un tratament natural al apei de sterilizare şi curăţare.

Bineînţeles, sunt eliminate şi impurităţile precum nitraţi, nitriţi şi metale grele cu ajutorul unor filtre în cascadă de până la 0.1 microni.