School nowadays is E.P.I.C.

Aţi văzut şi voi „scandalul” care circulă pe net de vreo două săptămâni legat de ceea ce s-a postat pe contul oficial @princeandprincessofwales?

Dacă nu, vă fac eu un mic rezumat:

Pe acest cont s-a publicat o postare, cu ocazia zilei de 8 martie, în care apăreau Kate Middleton şi cei trei copii ai cuplului

Bineînţeles, a fost preluată de către foarte multe publicaţii, însă, ulterior, a fost retrasă, deoarece mai multe persoane au observat că fotografia respectivă a fost editată.

Şi când spun editată, nu mă refer la filtre, ci la faptul că a fost „trucată”.

În final, după ce au primit acuzaţii pe această temă, au recunoscut că nu este o fotografie autentică şi îi mai place lui Kate Middleton să se joace de-a editorul.

Acestea fiind spuse, se pare că avem parte de fake news şi la case mai mari. Foarte mari, aş spune, în acest caz.

Realitatea zilelor noastre arată cam aşa: facem ce facem şi apoi avem parte de o rafală de informaţii, în urma acţiunii scroll, scroll, scroll.

Unele sunt de-a dreptul evidente, altele sunt foarte discret mascate şi uneori poate îţi pui întrebări dacă o fi sau n-o fi aşa, dar sunt şi cele pe care le iei din start „de bune” şi asta pentru că vin din surse în care ai mare încredere, dar vin aici cu un mic reminder referitor la moartea fake a lui Florin Salam, ştire difuzată de un post TV cu notorietate.

Media poate fi un loc minunat de unde să fii updatat la ultimele noutăţi, să te inspiri, să descoperi, dar poate fi şi o gaură neagră în care eşti prins şi înconjurat de o realitate mai mult sau mai puţin distorsionată.

Ţinând cont că tindem să fim mult mai influenţabili la o vârstă mai fragedă, a luat naştere proiectul E.P.I.C. ( Educaţie pentru Informaţie Corectă), desfăşurată de Asociaţia Active Yourope.

Am aflat în cadrul evenimentului de deschidere că acest proiect urmăreşte dezvoltarea spiritului critic în rândul tinerilor în selectarea şi validarea informaţiilor de care sunt înconjuraţi în media.

Pe durata celor 6 luni de desfăşurare, adolescenţii care vor lua parte la acest proiect vor învăţa tehnici prin care pot să recunoască „fake news” şi orice înseamnă dezinformare, dar şi cum o pot combate, contribuind la o societate bine informată.

Grupul ţintă al proiectului este format din elevi cu vârste cuprinse între 14-19 ani, iar în cadrul acestuia vor participa 800 de tineri din judeţul Dolj, mediul urban şi mic urban.

Profesorii, părinţii, precum şi alţi membrii ai comunităţii, care pot oferi suport privind educaţia şi conştientizarea privind dezinformarea în randul tinerilor, sunt beneficiarii indirecţi E.P.I.C.

În perioada februarie-iulie 2024, 4 licee din Craiova (Liceul Teoretic ”Henri Coandă”, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși”, Colegiul Național ”Ștefan Velovan”, Colegiul Național ”Frații Buzești”) şi Liceul Tehnologic ”Horia Vintilă” Segarcea) desfășoară o serie de inițiative menite să promoveze educația media și să combată dezinformarea în comunitatea noastră. Se vor concentra pe gestionarea proiectului, informarea și comunicarea eficientă, dezvoltarea abilităților media ale tinerilor și organizarea de ateliere interactive. În plus, se va derula o campanie pe rețelele de socializare pentru a crește conștientizarea și implicarea publicului în lupta împotriva dezinformării.

Acestea vor fi împărţite în 5 module, mai exact:

  • Management de proiect
  • Informare şi comunicare
  • Dezvoltarea abilităţilor media: tineri mentori în acţiune
  • De la teorie la practică: ateliere interactive pe tema media şi informaţiei
  • Campanie de informare şi conştientizare pe reţelele sociale

Şi dacă vă gândiţi vreo secundă „Yea, cool, dar tinerii din ziua de azi vor trata cu superficialitate”, ei bine, aflaţi că toate activităţile sunt gândite astfel încât să capteze interesul adolescenţilor, având acţiuni precum creare de meme-uri (ADOR), dezbateri despre un film cu un personaj real, vizite într-un studio de ştiri, având ocazia de a discuta cu staff-ul despre crearea de ştiri, identificarea de fapte şi opinii în articolele bloggerilor craioveni, acţiune desfăşurată cu ajutorul ASBO.

Spiritul meu forever young spune că vrea iarăşi la liceu.

Ca să nu încep cu „pe vremea mea”, mai jos vă las câteva informaţii despre organizaţiile care au făcut posibil ca şcolile din zilele noastre să fie EPICe.

Active Yourope este o organizaţie nonguvernamentală, non-profit, ce vizează educaţia şi formarea culturală şi profesională a tinerilor şi a tuturor celor ce contribuie în mod activ la dezvoltarea comunităţii.

Proiectul E.P.I.C. este finanţat prin intermediul programului „Efectiv civic”, ce urmăreşte aprofundarea educaţiei civice şi dialogul intercultural pentru tineri, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, în parteneriat cu Romanian American Foundation, cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent.

Bugetul anual „Efectiv civic” este de 1.707.000 lei anual şi cu această sumă îşi propun să crească capacitatea a 15 ONG-uri pentru a atinge un nivel optim de democraţie funcţională prin educaţia media şi dialogul intercultural, dar şi o dezvoltare la nivel de capacitate organizaţională a ONG-urilor implicate, având ca focus creşterea sustenabilităţii acestora şi o îmbunătăţire a abilităţilor de a implementa proiecte.

FDSC ( Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile) e mai mare decât mine cu un an, fiind fondată în 1994. Este, de asemenea, o organizaţie nonguvernamentală, independentă, care face un pas înainte prin umplerea golurilor ce ţin de susţinerea valorilor democratice, mobilizarea de resurse, promovarea unui mediu propice și consolidarea colaborării cu alte sectoare.

RAF (Romanian American Foundation) e mezina dintre cele două, având o vechime de 15 ani şi se completează cu cea din urmă prin sprijinul pe care îl aduce pe parte de dezvoltare în ceea ce priveşte condiţiile necesare unei economii de piaţă sustenabile şi o societate democratică, dorind să obţină accesul la oportunităţi pentru toate segmentele populaţiei ţării noastre. Focusul lor este pe 3 mari categorii: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică.