La origine-s olteancă, da’ beau vin de moldoveancă | Rădăcini Wines
În ultima vreme am avut un program super încărcat și nu prea am mai avut timp de ieșit, dar am recuperat săptămâna trecuă.
Cel mai mult, dintre toate ieșirile, așteptam degustarea de vinuri deosebite de peste Prut. Le știți deja pentru că v-am mai povestit despre ele aici.
Degustarea, ca de fiecare dată, a fost în cadrul evenimentului Brânzeturi cum se cuVin, organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro .

De data aceasta am avut alte soiuri de vin, față de cele de data trecută, care au fost asociate cu brânzeturi Delaco:
•Spumant Rose Metier metoda traditionala + Camembert Ile de France
•Radacini Merlot rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie
•Fiori Viorica alb + Emmentaler Delaco
•Vintage Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie
•Spumant Rose dulce + Gorgonzola Delaco D’Exceptie

Dacă prima dată am cunoscut brandul Rădăcini Wines într-un loc desprins din istoria Craiovei, acum am continuat într-un stil arhitectural similar, doar că vibe-ul acestuia e italian: Trattoria Il Calcio.
Mi-am comandat Risotto Arborio Mantecato con I Funghi Porcini e Spinata, să meargă cu vinul, și a fost delicios, așa cum mă așteptam.

Dacă n-ați înțeles nimic, vă traduc: orez cu ciuperci de pădure, parmezan și salam spaniol.
Nu doar eu vă traduc, ci și cei de la Il Calcio, deoarece meniul este în italiană, română și engleză.
Așa cum deja știți, Rădăcini Wines este o cramă moldovenească ce ne-a surprins cu soiuri de vin care nu prea se întâlnesc pe meleagurile noastre, iar în 2020 au câștigat premiul pentru cea mai bună vinărie din Republica Moldova.
Despre cramă am aflat, și de această dată, informații de la Crina Scorțanu, director național de vânzări Rădăcini Wines.

La acestă degustare combinația mea favorită a fost a doua, Rădăcini Merlot Rose + Brittish Cheddar.

Vinul m-a impresionat tare mult prin aromele fructate, preponderent de fructe roșii, cu note de citrice, pe care le are nu doar în miros, ci și în gust.
În același timp, și culoarea acestui rose este una deosebită, de roz pal, ușor spre peachy.
Este un vin sec cu un volum de alcool de 13,5% și este 100% produs din soiul de struguri Merlot.
Are un echilibru perfect de alcool și aciditate, iar în combinație cu Brittish Cheddar este efectiv un curcubeu pe cerul gurii.
Cel din urmă, un cheddar maturat cu aroma de alune și o textură fermă răsfață papilele gustative, topindu-se apoi în contact cu aciditatea vinului.
La fiecare degustare învăț ceva nou despre vinuri, iar de data aceasta informațiile au venit de la Lenuța și Narcis Neagoe.
Ceea ce mi-a rămas întipărit este felul în care se deschide spumantul, care by the way, nu trebuie să facă poc, ci fâs!
Se pare că acea cheiță a coșulețului metalic de peste dop este rotită de 6 ori( chiar am numărat următoarea dată când am deschis un spumant), iar pentru a nu face POC, secretul este să rotești de sticlă, nu de dop.
Mie mi-a ieșit! Sunt curioasă să aflu cum vă iese și vouă, atunci când veți încerca.
Una peste alta, Rădăcini Wines a câștigat rapid un loc în top 3 crame favorite.
Dacă încă nu ați încercat vinurile lor, vă recomand s-o faceți cu prima ocazie.