M-am îndrăgostit de un prinţ

Începutul weekendului trecut a fost marcat de o degustare internaţională, cu ocazia a 10 ani de existenţă a Centrului Cultural Polonez în Craiova.

Ne-am bucurat de prezenţa reprezentanţilor voievodatului Varmia si Mazuria, a directorului adjunct al Institutului Cultural Polonez din Bucureşti şi cvartetul Filarmonicii din Olsztyn.

Ne-am strâns cu toţii la Casa Romanescu şi ne-am delectat cu cele mai celebre soiuri a uneia dintre cramele mele favorite, Crama Vînju Mare – vezi ultima degustare alături de ei aici.

Photo credit: Daniel Botea

Mereu când ajung la Casa Romanescu visez cu ochii deschişi la viaţa tuturor celor ce au avut ocazia de a se bucura de ea, sub formă de locuinţă. Mi-a rămas în cap, de la un tur ghidat de Dana Ilie, în urmă cu câţiva ani, cum Lucia Romanescu se întâlnea cu doamnele de elită ale Craiovei pentru organizarea strângerilor de fonduri şi balurilor de caritate. This is what I call „Life goals”.

Despre vinuri, ne-a povestit Ion Girnita, iar Crama Vînju Mare îşi are originile în Mehedinți încă din 1998, e mai mică decât mine cu 2 ani.

Vinurile degustate au fost:

  1. Vinul Principelui Tămâioasă Românească si Chardonnay + Aperifrais Ile de France,
  2. Prince Vlad Chardonnay + Havarti Castello,
  3. Vinul Principelul Rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
  4. Prince Vlad Fetească Neagră + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Deşi sunt o mare fană a rose-ului de la Vînju Mare, care mi se pare cel mai bun rose încercat de mine, foarte uşor şi aromat, asocierea care mi-a atras atenţia, de această dată, este ultima.

V-am tot povestit recent că de vreun an, am o afinitate pentru vinurile roşii şi, cred eu, asocierea cu brânteturile îşi spune cuvântul, completând mereu experienţa unei degustări de vin.

Prince Vlad este gama de vin lansată de Crama Vînju Mare în 2001 şi e un vin care mi-e foarte drag, deoarece este primul vin cu o vechime de 22 de ani pe care l-am încercat, iar de atunci, mi s-a deschis apetitul pentru vinurile vechi.

Totodată, conceptul de producţie se împleteşte perfect cu pasiunea mea pentru istorie, ceea ce-l aduce în topul meu personal.

Feteasca Neagră din gama Prince Vlad este un vin sec, de un roşu intens – rubiniu, cu o aromă pregnantă de prune negre bine coapte, fructe de pădure, însă cu o textură foarte fină, catifelată, care te îndeamnă să mai iei o gură şi încă una.

Acum să vă spun şi de ce îmi plac vinurile roşii asociate cu Grana Padano – well, îmi place de leşin textura granululată pe care o are şi aroma de alune.

Este dură la exterior, iar pe măsură ce o guşti, se transformă într-o pastă savuroasă.

Mai punem la socoteală şi faptul că e o bucăţică de istorie, datând din secolul 12.

Pentru că hidratarea e extrem de importantă, aceasta a fost asigurată de Dolce Vita.

După degustare, am mai stat la poveşti şi ne-am distrat copios pe diverse teme, legat de vieţile de părinţi.

Ce mod poate fi mai frumos de a începe weekendul decât acesta?

Photo credit: Marian Buzarnescu