Hai la teatru – Paso Doble, despre bullying, relații, despre tine
Săptămâna aceasta am ceva cu amintirile de acum 7 ani sau mai bine de atât.
În 2015 terminam liceul, o perioadă în care m-am distrat și m-am bucurat mult, dar care m-a lăsat cu un gust amar, dorindu-mi o schimbare pentru generațiile următoare.
La momentul acela nu era cunoscut fenomenul de bullying, deși exista și din partea elevilor, dar mai erau și profesori care păreau a se hrăni cu umilirea elevilor în fața întregii clase.
Uitându-mă în urmă, parcă la prima vedere tind să zic că nu e chiar sfârșitul lumii, dar apoi îmi amintesc de toată anxietatea și neîncrederea acelor ani, ți se pare că nimeni nu te înțelege și toată lumea e împotriva ta, iar orice remarcă negativă la adresa ta te zguduie din temelii.
Acestea fiind spuse, vă invit la teatru!
Când? Marți, 12 aprilie.
Unde? Teatrul Național “Marin Sorescu”.
Ok, ce legătură are asta cu bullying-ul?
Paso Doble este o piesă care le pune în prim plan pe Amalia, o studentă la psihologie care realizează un studiu despre persoanele cu tendințe de sinucidere. În timpul studiului, o întâlnește pe Lucia, o tânără internată într-un sanatoriu psihiatric, în urma unei tentative de sinucidere, fiind victimă într-o campanie de bullying.
Întâlnirea dintre cele două le determină să-și pună întrebări despre propria viață, despre relațiile cu părinții, despre societate și despre sensul existenței.

Spectacolul a avut premiera în Râmnicu Vâlcea, fiind organizată o discuție pilot la care au participat elevi și profesori de la liceele din oraș, precum și reprezentanți ai Ministerului Educației.
Și spectacolul de la noi va fi urmat de o dezbatere la care vor participa elevi, părinți, profesori și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
• Piesa a fost scrisă de Cristi Nedelcu, scriitor, jurnalist și blogger.
Cristi e craiovean, am avut ocazia de a-l cunoaște la întâlnirile Asociației Bloggerilor Olteni.
El a debutat în revista Dilema în 1992 și a publicat în numeroase reviste literare, în paralel cu activitatea din presa scrisă, TV și radio. A debutat editorial în 2006 cu volumul bilingv ”Însemnăridespre Shakespeare/ Essays on Shakespeare”, lansat la Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova. A publicat mai multe volume de teatru, eseuri și proză. Ultimul vomul apărut – ”Cimitirul trandafirilor” la editura Litera, în cadrul colecției ”Biblioteca de Proză Contemporană”.
Din 2010 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar din 2018 membru PEN Club.
• Regizorul este Constantin Florescu – a absolvit Acasemia de Teatru și Film din București, secția actorie, clasa profesorilor Olga Tudorache și Adrian Pintea. A avut numeroase roluri pe scenă și în filme, a jucat în lung metraje românești și străine și predă actoria la Universitatea Hyperion.
• Oana Marcu, actriță, dă viață personajului Lucia.
• Teodora Colț o reprezintă pe Amalia.
• Gabriela Porumbacu este mama Amaliei.
Până marți când ne vedem la teatru, sunt curioasă dacă voi ați fost victime ale bullyingului, fără să știți măcar ce este acela?
.