Hai cu mine #prinArad

Acum câţiva ani, când lucram în retail, am avut o delegaţie şi vorbeam cu colegii din alte oraşe, iar unul dintre ei mi-a spus că este din judeţul Arad.

I-am zis „Ce tare, plănuiesc şi eu să ajung prin Arad curând.”, la care îmi răspunde „Nu ai pierdut nimic.”

Anii au trecut şi am ajuns #prinARAD între 11-13 aprilie, chiar atunci când părea că vine vara, şi ţin să contrazic pe deplin ce am auzit cu ani în urmă.

Ceea ce am găsit aici e desprins dintr-un loc de poveste, iar când spun poveste, mă refer la aceea clasică cu bucate alese din belşug.

Ne-am cazat la Hotel Parc Moneasa pentru două nopţi şi la check-in, puţin obosiţi de pe drum, încă nu ştiam că timpul va trece mult prea repede.

Hotelul este unul de 3 stele, în inima naturii, însă experienţa de care ai parte nu cred că poate fi clasificată.

Am găsit nişte camere cozy, frumos amenajate, super curate, fiecare dotată cu o terasă cu un view extraordinar.

După ce am despachetat şi ne-am pregătit, am coborât la cină.

Şi ce cină! Este în regim bufet suedez, însă nu am mai fost la niciun hotel care să ofere o astfel de experienţă.

Photo credit: Daniel Botea

Preparatele sunt extrem de variate şi delicioase, chef Alin şi Ovidiu Fărcuţa, managerul locaţiei sunt nişte persoane extrem de implicate şi se simte pasiunea prin toţi porii.

Unul dintre preparatele care ne-a întâmpinat la bufet a fost jambonul copt în pâine, pe lângă multe alte delicatese.

Photo credit: Daniel Botea

Însă, nu ştiu cum să vă spun, doar că fix acum începe partea interesantă.

Dacă iniţial am servit cina de la bufet, la 22:30 a început Smokereala, un concept extraordinar de Live Cooking, iar asta e o experienţă pe care trebuie s-o vezi cu ochii tăi şi să o încerci cu propriile papile ca să poţi înţelege despre ce vorbesc.

În prima seară, am avut la Smokăreală pulpă de gâscă cu chipsuri de mere (nu mai mâncasem gâscă de când eram mică şi mă duceam la bunica la ţară, atunci am realizat că nici nu am văzut prin vreun supermarket recent, iar când zic recent, zic +5 ani), scăricică de viţel şi de porc şi salată de ardei copt.

Nici nu pot să vă spun cât a fost de delicios. Am simţit pe propria piele expresia „Curcubeu pe cerul gurii”. Totul a fost gătit extraordinar, cu atenţie la detalii.

Pentru că o experienţă de gastronomie nu vine neînsoţită de un aliat de nădejde în formă lichidă, am acompaniat acest festiv cu vin, ţuică şi alte asemenea, toate în regim all inclusive.

Ne-am strâns apoi la poveşti şi dintr-odată au început să mi se închidă ochii şi am dezertat şi, probabil încă n-am menţionat asta suficient de des, însă eu când plec de undeva, se lasă cu încă un festin culinar. Story of my life.

Am pierdut faimoasa untură pe pâine, despre care am auzit numai de bine şi pe care mi-am promis că nu o ratez data viitoare când ajung la Hotel Parc Moneasa.

Şi, după cum vă spuneam mai sus, că e de poveste acest loc, dimineaţa m-am trezit în bătaia soarelui, că am dormit ca un bebeluş, e puţin spus.

Probabil că am dormit ca o prinţesă, deoarece atunci când m-am trezit se auzeau păsărelele cum cântă şi te cheamă să te bucuri de o nouă zi. Cred că zilele de luni sunt mai agreabile în Moneasa, am eu aşa un feeling.

Am fugit la micul dejun, tot sub formă de bufet suedez, tot delicios şi variat, apoi am plecat în explorare.

Ne-am întors la hotel în jur de 18:00, am fost la SPA, ne-am relaxat în jacuzzi, am înotat puţin în piscină, la saună nu am mers, deşi mi-aş fi dorit, însă eram după un peeling şi nu aveam voie. My loss, e şi asta de trecut pe listă pentru data viitoare.

Şi ce credeţi că urmează după această relaxare?

Aţi ghicit, n-aţi ghicit, vă spun eu: cina!

De fapt, o cascadă de cine, deoarece, la fel ca şi în seara anterioară, iniţial am servit cina sub formă de bufet.

Spre deosebire de seara de vineri, sâmbătă s-a lăsat cu fructe de mare, spaghetti, burgeri cu vită, platou de brânzeturi, foccacia cu ragu şi fel şi fel de tipuri de bruschete.

Vă spun des că eu sunt leşinată după brânzeturi şi că le mănânc la orice masă, sub orice formă. Poate reuşesc să vă transmit o fărâmă din deliciul acestei cine când vă spun că mi-am luat doar câteva bucăţele, ca să mă pot bucura de toate celelalte preparate.

Ştiţi ce am fost eu acum? Un român pentru prima dată în viaţă la all inclusive, dar credeţi-mă că nu poţi altfel la acest hotel.

Şi ghiciţi ce? După cină, am luat o scurtă pauză, după care am revenit la Smokereală, iar de data aceasta, am încercat calcan la planşă, vită maturată și vită Wagyu la smoker.

Aa, am uitat să menţionez, toate acestea au venit însoţite de o mulţime de sosuri, iar când spun sosuri nu mă refer la monodoze cumpărate sau altele de genul acesta.

Nu, sosuri preparate cu măiestrie, delicioase şi cu texturi care mai de care.

Revenind la partea principală de food, calcanul a fost extraordinar, iar cele două sortimente de vită nu s-au lăsat mai prejos.

Într-adevăr, nu mai încercasem până acum vită Wagyu şi este un tip de carne diferit, are un aspect marmorat, fiind bogată în acizi graşi şi este cea mai scumpă carne de vită din lume.

Pe măsură ce Live Cooking-ul era în desfăşurare, Ovidiu Fărcuţa ne-a povestit de unde a pornit şi ce l-a adus în această poveste, iar firul narativ era aşa cum presimţisem: pasiunea. El şi Chef Alin au fost împreună de la bun început, iar acest mic univers desprins din rai s-a creat în jurul unui grătar, care a conturat dorinţa către dezvoltarea pe direcţia Live Cooking.

Au cutreierat prin ţară şi în afara ei la o mulţime de evenimente educative pe acest segment, au avut parte de mentori care le-au oferit consultanţă pentru alegerile în materie de utilaje de cooking şi nu numai şi au tins doar către a oferi experienţa culinară de care să fie ei încântaţi.

Ani de muncă intensă şi dedicare ne-au trecut prin faţa ochilor, iar rezultatele le-am simţit pe pielea noastră.

Escapada de weekend petrecută la Moneasa a ajuns rapid în topul meu personal al locaţiilor din România. Nici nu plecasem bine de acolo şi deja mă gândeam că abia aştept să mă întorc.

Lăsând deoparte căldura pe care am simţit-o la Hotel Parc Moneasa şi experienţa culinară, staţiunea în sine este o oază de linişte şi un loc perfect pentru vacanţe sau escapade cu copiii, având şi un parc de aventură.

Concluzie? Hotel Parc Moneasa e pe my short list pentru un weekend de relaxare în vara 2024.

#prinARAD este un eveniment organizat de Daniel Scridon și Călin Bobora și a avut ca sponsor principal Hotel Parc Moneasa. Ne-au fost alături și cei de la Asociația Proactivi pentru Viitor Aradconacul Roca BrunăTracon ElectricWebasto și crama Darabonț. Pentru că am avut parte de ceva activități mai solicitante, ne-am hidratat cu apa DolceVita a celor de la Grand Mass.