Despre sustenabilitate
Acum puțin timp am făcut parte dintr-un proiect care mi-a plăcut tare mult : campania Ariel Arctic organizată de BuzzStore, scopul acesteia fiind de a informa sau de a reaminti că spălarea la 30 de grade este posibilă cu Ariel Pods, oferind aceleași rezultate precum la spălarea la o temperatură mai ridicată, dar și că acest lucru ajută la reducerea emisiilor de carbon.
Am văzut că mesajul a fost foarte bine primit și m-am gândit să scriu despre alte mijloace pe care le folosesc/ întreprind în direcția sustenabilității.
1. Reciclarea hainelor/ textilelor
În primul rând, de vreo doi ani sunt în câteva grupuri pe Facebook care au ca și obiectiv principal vânzarea de haine. Nici nu realizăm cât de mult a luat amploare fast fashion. Ce reprezintă asta? Un articol creat pentru a fi la modă, a răspunde nevoii de frumos, fără a fi scump.
De ce e asta o problemă?
Pentru că toate materialele investite în acest trend ( material, energie, apă ) se scad din resursele planetei.
Pentru crearea unui singur tricou din bumbac , cantitatea de apă ajunge la 2720 litri – cantitate băută de un om în 3 ani.
Problema este în gradul redus de reciclare pe care îl permit creațiile respective, dar și ritmul în care noi ne plictisim de ele, dar totuși le păstrăm în dulap în ideea că poate le vom purta/ le vom mai purta la un moment dat.
WRONG! Am învățat din proprie experiență că dacă au trecut 1-2 ani fără să port un item, cu siguranță nu-l voi purta peste 5.
Așadar, vând ce nu mai port și cumpăr ce nu mai vor alte fete să poarte, bineînțeles, administratorii au conceput un set de reguli astfel încât să fie respectate niște măsuri de igienă de bun simț.
Pe lângă aceste grupuri, membrii programului de loialitate H&M pot duce sacoșe cu haine în oricare dintre magazinele lor și primesc pentru fiecare plăsuță cu haine un voucher de 5 lei.
*Și eu cumpăr produse pe care le consider Fast Fashion sau din magazine care au un renume pentru asta, însă prin reciclare simt că îmi mai spăl din păcate. Totodată, atunci când cumpăr ceva, mă asigur că am nevoie de acea piesă.
2. Reciclare,reciclare,reciclare!
Orice supermarket oferă posibilitatea reciclării sau chiar anumite beneficii persoanelor care aleg să recicleze plastic, carton, aluminiu, sticlă, baterii, becuri uzate, ulei uzat.
Poți verifica programul de reciclare al supermarketului de la care obișnuiești să îți faci cumpărăturile în mod frecvent.
Pe deasupra, nu e deloc greu să le colectezi acasă: uleiul uzat îl strâng într-un borcan, bateriile într-un coșuleț, iar pentru restul deșeurilor am comandat coșuri de gunoi pentru selectarea deșeurilor și arunc instant la categoria respectivă.
3. Reciclarea echipamentelor electrice, electronice și electrocasnice
Dacă un aparat electric pe care îl deții și care s-a stricat sau l-ai înlocuit cu unul nou deține simbolul unei pubele barată cu o cruce înseamnă că face parte din categoria unei colectări separate.
Aruncate în natură, acestea au efecte nocive, de 10 ori mai mari decât deșeurile menajere( pot conține substanțe toxice: plumb, mercur, cadmiu) .
Totodată, o mare parte din componentele acestora pot fi folosite în realizarea unui nou produs.
Cum reciclezi un produs electric?
E foarte simplu:
Suni la TelVerde 0800 444 800 în intervalul 09:00-17:00, soliciți preluarea unui produs electric vechi de la domiciliu, iar în baza programării, un reprezentant va veni să le ridice.
Asta e tot, trebuie doar să dai un telefon și să fii acasă când stabiliți.
Ultima dată când am dat ceva spre reciclare, era un încălzitor pentru biberon pentru Chloe pe care îl reparase tati și eu nu am știut, am fost cam supărată atunci, dar acum mi se pare amuzant.
4. Nu arunc gunoaie pe jos
Da, pare ceva de bun simț, însă în categoria aceasta intră și chiștocul de țigară pe care îl aruncam pe jos până acum ceva ani.
Chiar și atunci când nu ai un coș de gunoi în preajmă există soluții: un șervețel, folia de plastic a pachetului, iar în ultimă instanță îl poți pune chiar în pachetul de țigări și să-l arunci la primul coș.
Uneori îmi păstram pachete goale în geantă pentru a avea în ce să arunc.
5. Economie de apă și electricitate
Deși atunci când eram mică mă enerva la culme taicămeo când mă bătea la cap să sting lumina/ televizorul dacă nu mai stau în cameră, acum, ca adult, chiar am realizat că nu doar că e mai economic, dar e și util pentru planetă!
6. Punga de pânză
De ceva ani tot încercam să nu mai cumpăr plase de plastic la supermarket și mereu ajungeam acolo și nu aveam plasă și tot cumpăram din material textil, dar data următoare iarăși uitam să iau plasa cu mine.
Acum am vreo 3 plase din material textil în geantă pentru orice eventualitate și alte câteva în mașină.
7. Reutilizez
Încerc să folosesc cutii în care primesc comenzile online pentru depozitare.
Chiar m-am surprins ieri în Pepco uitându-mă la niște cutii de depozitare transparente pentru jucării și mă gândeam dacă să le iau sau nu, moment în care am văzut una spartă și am realizat că inevitabil se va întâmpla asta și la noi acasă și mai bine rămân la cele de carton.
E ideal să reciclăm și medicamentele expirate, însă nu toate farmaciile au contracte cu firme specializate în distrugerea medicamentelor.
În Craiova am întrebat la câteva și nu am găsit, mai caut și vă țin la curent.
Pe lângă aceste lucruri, încerc să cumpăr cât mai puțin plastic, mă ghidez pe principiul acesta și când vine vorba de jucăriile lui Chloe, însă nu pot respecta întru totul, deoarece există anumite piese care pot fi concepute doar din plastic.
Poate părea complicat, o bătaie de cap în plus și un consumator extra de timp, dar nu este.
E foarte ușor să facem lucrurile astea să devină un stil de viață dacă ne gândim că beneficiarii principali ai acestor acțiuni suntem NOI.
Sunt curioasă dacă știați de lucrurile acestea și dacă le aplicați. Scrie-mi în comentarii.