Degustare Caii de la Letea | Brânzeturi cum se cuVin #41

Am fost mega fericită când am aflat că se reiau degustările de vin asociate cu brânzeturi cum se cuVin de la Delaco, organizate de Asociația Bloggerilor Olteni și Dicționar Culinar.

De data aceasta, au ajuns la Craiova Caii de la Letea, de la cea mai veche podgorie din Dobrogea.

Via Viticolă Sarica Niculițel produce niște soiuri de vin ușor de băut, cu armonie în aciditate și onctuozitate, iar lucrul meu favorit în legătură cu acestea este că vinurile sunt corecte, nu sunt ajutate, fapt pentru care nu te doare capul a doua zi și, după 7 tipuri de vin, chiar nu m-a durut.

Povestea vinurilor Caii de la Letea și particularitățile volumelor I și II ne-au fost spuse de somelierul Dan Șendrea, care a fost o apariție spectaculoasă.

Somelierul Dan Șendrea

Am degustat vinurile, în asociere cu brănzeturile Delaco, în ordinea următoare:

• Aligote vol 1 + Aperifrais

• Aligote vol 2 + Camembert

• Sauvignon Blanc Fume vol 2 + Brie au bleu

• Rose vol 1 + Cheddar

• Rose vol 2 + Delaco branza pentru gratar

• Feteasca Neagra vol 1 + Emmentaler

• Quintessence rezerva vol 2 + Grana Padano

Toate vinurile au fost foarte bune, mi-au plăcut chiar și cele roșii, deși nu sunt fan, însă asocierea mea favorită a fost chiar prima.

Aligote volumul I și Aperifrais Provence

Despre Aligote am aflat că este vinul emblematic din Delta Dunării, iar via Viticolă Sarica Neculițel este tărâmul Aligote-ului în România.

Pentru a fi protejate de razele ultraviolete, se folosesc sticle închise la culoare și pentru vinurile albe.

Aligote volumul I este un vin premiat la Bruxelles cu o medalie de aur în 2019.

Este un vin sec și are un volum de alcool de 12,5% , fiind limpede, strălucitor, proaspăt și tânăr.

Are în aromă atât nuanțe de citrice, cât și vegetale, de fân proaspăt cosit.

L-aș descrie drept un vin FRESH, perfect pentru după-amiezile în care vii de la serviciu, te arunci pe canapea și vrei să bei un pahar de vin și citești o carte bună.

Bineînțeles, vorbesc din amintiri, eu tânjesc la asta, dar n-am mai făcut-o din 2018, acum vin de la serviciu și mă joc, iar seara, poate, reușesc să beau un pahar de vin.

Cel pe care l-am degustat noi este produs în 2020 și, deși știm cu toții că vinurile devin mai bune odată cu trecerea timpului, am aflat că este valabil doar în cazul vinurilor roșii, pe când cele albe trebuie consumate în maxim 2-3 ani de la vinificație, deoarece își pierd din aciditate.

Dacă decidem, totuși, să îl păstrăm o perioadă îndelungată, trebuie depozitat în niște condiții optime pentru a-și păstra proprietățile, altfel se pare că-l putem folosi la salată.

Cum ar spune somelierul Dan Șendrea, “Vinul este ființă vie, se naște, trăiește și moare.”

Aligote s-a potrivit de minune cu Aperifrais Provence de la Delaco. Când mă gândesc, îmi lasă gura apă, dar trebuie să vă descriu și vouă senzația:

Textura cremoasă a cremei de brânză și smântână presărată cu ierburi aromatice și legume se topește în gură, iar vinul încadrează perfect aroma, dacă ar fi să folosesc un singur cuvânt care să le descrie, acela ar fi PERECHE, deoarece mi s-a părut o asociere fantastică.

Aperifrais Provence

Aperifrais sunt favoritele mele și îmi place să le consum ca și gustare, dar și în scopul lor principal, de aperitive, combinându-le cu biscuiți sărați, struguri.

Un cuvânt prin care aș putea descrie Aperifrais ar fi ORIGINE, deoarece gama este disponibilă în 3 variante :

• Aperifrais Italie – cremă de brânză cu topping de legume și condimente italiene;

• Aperifrais Provence – am scris despre ea mai sus;

• Aperifrais Cote D’Azur – aceeași cremă de brânză și smântână, asociată însă cu alte legume și condimente, specifice zonei.

Avantajul meu este că îmi poartă noroc locația, Ribs House, deoarece iarăși am votat și am căștigat asocierea mea favorită, iar acum, când scriu articolul, mă pot delecta cu ele și nu doar cu amintirea.

Între cele 7 tipuri de vin, m-au salvat pastele bolognese de la ei, care au fost foarte bune, iar porția a fost generoasă tare! Eu nu las niciodată paste în farfurie, dar de data asta chiar nu am putut mânca tot.

Paste Bolognese Ribs House

Au un meniu foarte bogat și mi-a fost greu să aleg pentru că m-am născut mega pofticioasă, însă combinația de vin și paste e life!

Pe lângă asocierea mea favorită dintre Aligote vol. I și Aperifrais, mi-a plăcut foarte mult și vol. II, acesta fiind destinat HoReCa, pe când vol. I este pentru retail, iar ce m-a impresionat este faptul că acesta a fost vinul care a stat pe masă la vizita Papei în România.

Caii de la Letea, Aligote volumul II

Pe de altă parte, am avut parte de o surpriză și de la Delaco prin Cheddar Castello.

Cheddar Castello

Este cea mai bună brânză Cheddar pe care am încercat-o până acum. Este și ea premiată cu o medalie de aur în 2015 la British Cheese Awards.

Are o textură densă, este o brânză tare la exterior, dar și ea se topește în gură și lasă o aromă de alune și caramel, ușor înțepătoare. Neapărat îl caut data viitoare când voi ajunge în supermarket.

La final, după ce s-au înmanat premiile, am făcut și o poză de grup, am mai schimbat câteva impresii, apoi am plecat cu toții spre case.

Asociația Bloggerilor Olteni

Până data viitoare, cheers to you all!