Cum am sărbătorit Ziua Basarabiei la Crama 91?
Duminica trecută am sărbătorit, alături de Asociația Bloggerilor Olteni și crama moldovenească Chateau Vartely, Ziua Basarabiei în România.
O sărbătoare ca aceasta trebuia să se întâmple într-un loc cu tradiție, așadar ne-am întâlnit la Crama 91, noul restaurant cu preparate românești reinterpretate din cadrul Bacolux Craiovița Hotel & Events.
De ce cu tradiție dacă e restaurant nou?
Pentru că, de asemenea, și conceptul este reinterpretat în unul modern, dar care să păstreze notele tradiționale de acum aproape 30 de ani, de când brandul Bacolux își începea activitatea.

Svetlana Matvievici, somelierul cramei, ne-a povestit, într-un mod foarte carismatic, cum a luat naștere crama Chateau Vartely.

De la istoria zonei Orhei și a însemnătății cuvântului ”Vartely” – loc pentru cetate, la primul investitor în podgoriile zonei, la copilăria ei pe care a petrecut-o pe dealurile din Orhei, chiar pe domeniul unde acum crama Chateau Vartely își cultivă soiurile de vin.

Am degustat 8 vinuri ale cramei:
- Totem Viorica (sec)
- Totem Rose Fetească Neagra (sec)
- Inspiro Rose (demisec)
- Totem Rara Neagra (sec)
- Individo Rară Neagra + Fetească Neagră (sec)
- Cameo Saperavi (sec)
- Taraboste CS+ Merlot (sec)
- Cameo Sauvignon Blanc Late Harvest (desert)
Au fost, efectiv, unul mai bun decât altul. Dacă, de obicei, găsesc unul singur care să mă cucerească, acum chiar nu știu pe care l-aș putea vota drept favorit, deoarece fiecare dintre ele mi s-a părut special și potrivit pentru un context anume.
Primul consumat, Totem Viorica, mi s-a părut interesant, în special pentru că Viorica se numea soția cercetătorului cramei și este un personaj contemporan, în zilele noastre se află în Franța.
Are note fructate și lemnoase și mi s-a părut un vin ușor, de băut la ”un pahar de vorbă”
Eticheta gamei ”Totem” este premiată drept ”Cea mai bună etichetă din Republica Moldova” și I can see why, ne-a dat lumea peste cap scanarea codului QR, însă nu o să vă spun despre ce este vorba pentru că trebuie neapărat să încercați voi și să vedeți, nu vreau sa stric surpriza.

Rose-urile au fost, de asemenea, ușoare, iar cel de-al doilea, din gama Inspiro, m-a cucerit și deja mi-a dat vibe-ul unei după amiezi calde de vară, să-l savurez împreună cu cea mai bună prietenă a mea pe terasă și să stăm la povești, să râdem până apune soarele, deși l-aș vedea la fel de bine și într-un cadru fancy pe post de starter.
Mai departe am trecut la Rara Neagră, care mi-a plăcut foarte tare și am aflat, cu această ocazie, că a fost soiul preferat al lui Ștefan cel Mare. Good choice, Ștefi! Îmi place cum gândești.
După primele 4 soiuri am făcut și o pauză de masă, că deh, trebuie să mai și mâncăm între atâtea vinuri.
Am ales din meniul Cramei 91 ceafă de porc confiată cu cartofi țărănești, pe care îmi doream de foarte mult timp să o încerc pentru că arată divin și mi-a plăcut mult, dar asta nu m-a oprit să mai gust de la colegii de masă din bunătățile pe care le-au comandat și am fost, de asemenea, impresionată de Turnulețele de pui și Coastele de porc.

Ușor, ușor, am revenit la vinuri și dintre următoarele 4, Saperavi a fost cel la care am avut ocazia de a îmi pune prima dorință, conform tradiției pe care o are Svetlana – dacă ai paharul la care se termină sticla, trebuie să închizi ochii și să îți pui o dorință, iar după ce mai bei încă o dată soiul acela, se îndeplinește dorința.
Un alt lucru pe care l-am făcut în premieră, a fost ca noi, blogoltenii să fim primii olteni care încearcă acest vin – Cameo Saperavi.

Bineînțeles, cel care ne-a atras foarte tare atenția a fost vinul Taraboste care cântărește nici mai mult, nici mai puțin de 3L, a fost atracția tuturor pentru poze, un deliciu al papilelor gustative și o idee genială pentru a fi oferit drept cadou pentru că vine într-un ambalaj de lemn minunat.

Of course, am făcut și un meme cu acest vin pentru că fix cu o zi înainte vorbeam cu o prietenă și ne-am dat seama că o sticlă de vin băută într-o seară înseamnă vreo 4-5 pahare și că e destul de ușor de atins performanța asta atunci când te simți bine.
Vă las mai jos
Ce mi-a plăcut extrem de tare este că Svetlana ne-a spus despre restaurantul pe care îl au în cadrul cramei, unde se organizează nunți sau alte evenimente private, iar de atunci nu îmi pot scoate această imagine în cap despre un eveniment acolo.
Am ratat nunta, am ratat botezul, dar sper măcar o zi de naștere să reușesc să îmi fac acolo.
Untill next time, mulțumim Chateau Vartely pentru vinspirație!
P.S. Toate imaginile din articol sunt by Ion Mihăescu & I thank him so much!