Cine înțelege femeile?

Toată vara am așteptat să vină toamna.

Asta nu doar pentru a mă bucura de recolta viilor, ci pentru a reveni la un program mai chill, iar invitația primită de la Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro la Brânzeturi cum se CuVin a venit la fix.

Uite că toamna deja e aici de ceva vreme, iar joi ne-am bucurat de vreme blândă și de o degustare cu un sâmbure de istorie și deliciu.

Crama de la care am degustat este, așa cum îmi place, una cu istorie.

Istoria locurilor începe încă din secolul al XV-lea, dar conturul final îl prinde mai apoi.

Este vorba de Domeniile Sâmburești, care a prins sâmburi moderni atunci când una dintre figurile iconice ale aristocrației și ale lumii politice din România, Vintilă Brătianu, s-a întâlnit cu cel mai vestit oenolog francez, August Joseph Ville.

Așa a început o frumoasă poveste de…replantare a moșiei, deoarece Ville îi recomandă lui Brătianu să înlocuiască toate viile cu soiuri nobile franțuzești.

Brătianu, în loc să zică, “Ia, uite, vine ăsta la mine pe tarla să-mi spună ce să fac, da’ cine se crede?”, se apucă imediat!

Câțiva ani mai târziu, medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris din 1926 îi gâdilă ego-ul infinit mai mult decât ar fi făcut-o azvârlirea în stradă a lui Ville când i-a spus de înlocuirea viilor sale.

La urma urmei, Ville este cel care aduce în România soiurile Muscat Ottonel și Merlot, iar zvonul vinurilor de la Sâmburești se propagă rapid.

Acum, hai, gata cu lecția de istorie!

Să vă spun nu doar cum se face, ci cum e să-l bei.

Noi am pus țara la cale la Ribs House, unde mereu avem parte de o armosferă intimă, personal prietenos și preparate delicioase.

Pentru că Je ne savais pas ce să mănânc, am ales și un bulz, dar și o salată de vinete.

Evident, în momentul în care am dat comanda îmi era o foame de lup, dar nu am putut mânca nici un sfert, deoarece porțiile sunt foarte generoase și am luat la pachet pentru prânzul de a doua zi.

Să vă spun și de ce nu am putut mânca foarte mult: pentru că fiecare vin a avut un anumit tip de brânză cu care a fost asociat, iar cum eu sunt fan brânză, n-aș spune chiar că m-am îndopat, doar că am savurat așa, mai cu poftă.

Mai jos vă las asocierile serii:

Domeniile Sâmburești și brânzeturi Delaco

1. Domeniile Samburesti Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France,

2. Domeniile Samburesti Chardonnay + Havarti

3. Domeniile Samburesti Rose + Cascaval Sofia,

4. Domeniile Samburesti Feteasca Neagra + Emmentaler Delaco,

5. Domeniile Samburesti Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Combinația care mi-a dat mie lumea peste cap a fost Chardonnay + Havarti.

Vinul care înțelege femeile

Originar din Burgundia, Chardonnay este un vin echilibrat, elegant și armonios. Are note fine de aciditatate care se îmbină perfect cu aromele de vanilie și cu onctuozitatea.

Se spune că ar fi un vin care înțelege femeile.

Ei bine, deși e mai sec de fel, pe mine m-a înțeles. De fapt, pare că vinul însăși e femeie. Îi place să fie apreciat, în centrul atenției și se laudă cu multe medalii la competiții prestigioase de vinuri.

Cel mai recent, s-a întors acasă cu medalia de aur de la VINFEST 2019.

Dacă vinul m-a făcut să mă simt înțeleasă, atunci combinația de Chardonnay cu Havarti m-a făcut să mă simt fericită.

Știți expresia “Curcubeu pe cerul gurii”?

Well, mai bine de atât nu pot descrie această asociere.

Brânza Havarti de la Delaco D’Excepție este într-adevăr excepțională pentru textura sa de big girls don’t cry, pare dură la exterior, dar este, de fapt, semi-moale.

E un sortiment de brânză cremoasă, de proveniență daneză, obținută din lapte de vacă, cu un gust untos, dulceag și ușor acid.

În combinație cu Chardonnay, formează un cuplu perfect.

Bineînțeles că am votat această combinație la tombolă, însă a avut mulți pețitori și norocul n-a fost de partea mea, de data aceasta.

Ca un sumar al serii, Chardonnay-ul a fost nobil, brânza Havarti a fost o noutate savuroasă, iar întreaga combinație un delir.