Revoluţia verde: viitor sustenabil & comunitate implicată
Vrei o ţară ca afară? Păi hai s-o facem!
Iar dacă nu ştim de unde să începem, deja sunt o mulţime de iniţiative cărora ne putem alătura.
Zilele trecute am participat la cursul final ”Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6”, organizat de către Asociaţia Preocupaţi de Viitor, al cărui preşedinte este Dănuţ Stanciu.
În cadrul cursului am avut parte de a-i asculta pe Dănuţ Stanciu, Anda Sebesi şi Sergiu Sebesi de la CSR Nest şi Georgeta Mitran, consilier local sectorul 6 Bucureşti.



Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, începând cu 1 septembrie 2022, pe o perioadă de 15 luni și a beneficiat de o finanțare în valoare totală de 402.854,12 RON, prin programul SIPOCA.
Ce se întâmplă atunci când ONG-urile, autorităţile locale şi cetăţenii colaborează?
Iau naştere proiecte care, puţin câte puţin, schimbă în bine realitatea şi viaţa de zi cu zi, iar pe termen lung, schimbările sunt mai mult decât semnificative.
Proiectul Asociaţiei Preocupaţi de Viitor a răspuns unei nevoi urgente, la nivel naţional, dar şi la nivel local, prin îmbunătăţirea procesului de management al deşeurilor şi creşterea gradului de conştientizare în randul populaţiei, privind importanţa implicării active în problematica de mediu în comunitatea din Sectorul 6 şi nu numai.
Conform datelor Eurostat, biroul statistic al U.E., rata de reciclare în România era de 11.3% în 2011, comparativ cu media Uniunii Europene, de 48.7%.
În cadrul proiectului au fost organizate 3 module de curs pe trei tematici:
- comunicare și dezvoltare organizațională
- participare publică și video participativ
- managementul deșeurilor
Punctul de legătură între cele trei tematici a fost crearea unei comunităţi locale mai prietenoasă cu mediul. Bineînţeles, odată cu debutul acestui tip de comunităţi, se leagă şi o conexiune interumană sănătoasă şi benefică, aşadar avantajele vin pe toate părţile.
În cadrul celor 3 module de training au existat 278 de participanţi, atât membri, cât şi voluntari ai societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai autorităţii locale din sectorul 6.
Participanţii au venit cu aport propriu în elaborarea Ghidului de Activism Civic – un instrument util în creşterea gradului de implicare comunitară a cetăţenilor şi de transformare a acestora din actori pasivi în actori activi, implicaţi în acţiuni de protejare a mediului.
De asemenea, în cadrul proiectului au fost stabilite la nivel local principii și obiective în domeniul gestionării deşeurilor pe termen mediu şi lung, care au fost aliniate la noile cerinţe legislative și la noile evoluţii tehnologice din domeniu.
Pentru a sublinia importanța participării civice în problematica de mediu, au fost realizate și 7 materiale video participative, în cele mai importante 7 cartiere din sectorul 6, respectiv: Giulești, Drumul Taberei, Crângași, Militari, Grozăvești, Ghencea și Brâncuși. Aceste materiale video și-au propus să identifice propuneri pe care cetățenii le consideră drept potențiale soluții pentru un management mai eficient al deșeurilor în comunitatea lor.
„Rezultatele proiectului <Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6> vor contribui la identificarea acelor măsuri individuale și colective menite să contribuie la adaptarea noastră, ca societate, la schimbările climatice, precum și la diminuarea amprentei pe care fiecare dintre noi o are asupra consumului de resurse naturale. Ne-am propus ca mesajele noastre să ajungă la cât mai mulți cetățeni ai Sectorului 6, tocmai pentru a pune bazele unui proces de schimbare de mentalitate: tranziția de la eco-indiferență la un comportament pro-activ și o atitudine responsabilă față de mediu.”, spune Dănuț Stanciu, managerul de proiect.
Proiectul „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6” a fost cofinanțat prin programul de finanțare SIPOCA, apel CP14/2021 pentru regiunea mai dezvoltată – consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, Componenta 1 – Apelul POCA/660/2/1/Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP. Valoarea totală a finanțării a fost de 402.854,12 RON, din care finanțarea nerambursabilă a fost de maximum 394.797,04 RON (reprezentând 98%), iar cofinanțarea din partea Asociației Preocupați de Viitor a fost de 8.057,08 RON (reprezentând 2%).
Pentru mai multe detalii despre proiect, poţi vizita https://preocupatideviitor.org/
Persoana de contact: Dănuț Stanciu, manager de proiect, e-mail danut@preocupatideviitor.ro, mobil: 0747.121.232
Dacă vreţi să deveniţi voluntari în cadrul asociaţiei, aici vă puteţi înscrie simplu şi rapid, în doar 2-3 minute.
Deşi proiectul despre care v-am povestit este concentrat în jurul problematicii de mediu, separarea deşeurilor şi importanţa acestui demers, nu am putut trece cu vederea unul dintre proiectele desfăşurate de Primăria Sectorului 6, care mi se pare extraordinar: căsuţe pentru pisici în grădinile blocurilor (acolo unde proprietarii sunt de acord). Căsuţele au 2 compartimente: unul pentru odihnă, unul pentru hrană.
Things are going in the right way, trebuie doar să vrem!
În încheiere, vă las câteva tips & tricks pe care le-am integrat uşor în viaţa de zi cu zi pentru un consum de resurse ale planetei cât mai mic, dar şi pentru a evita poluarea, pe cât posibil.