Descoperă terroir-ul sud-vestului României cu gama Prince Vlad

Hello again, wine lovers!

Joia trecută am fost la evenimentul cu numarul 51 Brânzeturi cum se cuVin, organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro, care a avut loc la C House Milano.

În cadrul acestui eveniment, am avut ocazia să încerc o gamă premium de vinuri, Prince Vlad, de la crama Vînju Mare, care au fost asociate cu brânzeturi sub marca Delaco.

Înainte să intru în detalii despre cele patru soiuri de vin pe care le-am încercat, să vă spun câteva cuvinte despre crama Vînju Mare. Aceasta se află în apropiere de orașul Târgu Jiu, în sud-vestul țării, și este renumită pentru vinurile sale excepționale. Crama a fost fondată în 1998, iar Prince Vlad este prima gamă de vin îmbuteliat de ei, lansată în 2001.

Acum, să trecem la ceea ce contează cu adevarăt – vinurile!

Am avut șansa de a degusta patru soiuri din gama Prince Vlad: Chardonnay, Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon.

Foto credit: Daniel Botea

Fiecare dintre ele a fost unica in felul sau, cu note si arome distincte și au fost asociate perfect cu branzeturile Delaco.

Prince Vlad Chardonnay + Havarti Castello

Prince Vlad Fetească Neagră + cașcaval Sofia Delaco

Prince Vlad Merlot + Grand Blue Delaco

Prince Vlad Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D`Excepție

Chardonnay-ul a fost primul vin pe care l-am încercat, cu note de mere si piersici, care s-au potrivit perfect cu brânza Havarti Castello, una dintre favoritele mele.

Mi s-a părut un vin alb light, perfect pentru vară.

Feteasca Neagră a avut un gust intens, cu arome de fructe de padure și un final de vanilie, iar asocierea cu cașcavalul Sofia a fost reușită.

După al doilea tip de vin, am făcut o pauză de masă, iar eu mi-am comandat unul din preparatele mele favorite de la C House Milano, bruschete mixte, care au fost și de această dată delicioase.

Merlot-ul a fost unul dintre preferatele mele, cu arome de prune și ciocolată neagră și, în combinație cu Grand Blue Delaco mi-au confirmat că este asocierea mea favorită de la această degustare.

În cele din urmă, Cabernet Sauvignon a avut un gust bogat și complex, cu note de cireșe și lemn, care s-au potrivit de minune cu duritatea pe care o are Grana Padano.

Foto credit: Daniel Botea

În timp ce savuram aceste vinuri delicioase, am avut plăcerea de a-i asculta pe proprietarul cramei, Ion Girnita, iar ulterior Narcis Neagoe ne-a vorbit despre soiurile de vin, iar Daniel Botea despre brânzeturi.

Foto credit: Daniel Botea

Am aflat mai multe despre eticheta Prince Vlad și despre Terroir-ul din care provin. Eticheta este deosebită, cu un design care evocă istoria și tradiția zonei.

Terroir-ul reprezintă seva viței de vie, puterea pământului și eternitatea soarelui. Este locul unde se întâlnesc clima și solul perfecte, oferind tipicitatea și specifitatea vinului.

Narcis și Daniel ne-au povestit și despre testul dopului de vin: de fiecare dată când desfacem o sticlă de vin e indicat să mirosim dopul. Dacă acesta are un miros de vin, este în regulă. Pe de altă parte, dacă are un miros neplăcut, înseamnă că dopul respectiv a avut un defect, iar vinul nu s-a păstrat așa cum ar trebui.

La finalul degustării, am avut ocazia de a încerca un vin cu o vechime de 22 de ani, din 2001. Aceasta a fost cu adevărat o experiență unică, care a adus în prim-plan profunzimea și complexitatea acestor vinuri. Bineînțeles, nu am ratat ocazia de a face testul dopului de vin și, din fericire, acesta a păstrat vinul perfect.

Foto credit: Daniel Botea

Vinurile ”în vârstă” trebuie lăsate câteva ore să respire după ce au fost deschise.

Noi am încercat un pahar de vin deschis recent și unul de vin deschis cu câteva ore în urmă, iar ultimul a avut nuanțe mult mai fine.

Gama Prince Vlad este un exemplu perfect de ceea ce poate oferi terroir-ul din sud-vestul României, iar asocierea cu branzeturile Delaco a fost pur și simplu perfectă.

Este cu adevărat un omagiu adus istoriei și tradiției vitivinicole din zonă, precum și un moment de rafinament și savoare.

Enjoy life, drink wine! Cheers untill next time!