Domeniile Franco-Romane la Craiova

Joia trecută am prins apusul de soare la C House Milano pentru o nouă degustare organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro.

Pare fancy viața mea, nu-i așa?

Vă spun, e greu să umbli din degustare în degustare, dar cineva trebuie să o facă și pe asta. De data asta, mă sacrific eu.

În această ediție am avut ocazia să încercăm vinurile marca Domeniilor Franco-Romane, cramă ce își are originile în Dealu Mare, la Săhăteni, mai exact, jumate în Buzău, cealaltă jumătare în Prahova.

Prima informație care mi-a rămas în cap este că este prima cramă cu vinuri certificate bio.

Au primit certificarea Ecocert în 2006, certificare ce impune măsuri stricte în procesul de vinificație, DFR având chiar propriul laborator de analize pentru fiecare etapă de producție.

Chiar dacă crama apare pe piață sub acest brand după anii 2000, există, bineînțeles și o istorie mai profundă a acestor domenii ce ne duce tocmai către Mihai Eminescu și Aurel Perșu.

Se pare că nepoata lui Eminescu s-a căsătorit cu fratele lui Aurel Perșu și au fost cununați de primarul din Mizil, care le-a oferit în dar 54 de hectare de teren agricol pentru cultivarea viței de vie.

Aparent, aceasta e diferența între a fi nepoata lui Eminescu și Diana von Willebrand, cea din urmă primind din partea celor care au cununat-o doar dureri de cap și solicitări de dosar cu șină.

Revenind la soiurile de vin, asocierile serii au fost următoarele:

  1. DFR Fetească Albă Bio 2021 + Aperifrais Ile de France
  2. Vigneron Sauvignon Blanc Bio 2021 + Camembert Ile de France
  3. Vigneron Chardonnay Bio 2021 + Havarti Castello
  4. DFR Sauvignon Blanc și Tamaioasa Romaneasca Bio 2021 + Cascaval Sofia Delaco
  5. Arrogance alb demisec 2021 + Emmentaler Delaco
  6. Arrogance Rose sec Bio 2021 + British Cheddar Delaco D’Exceptie
  7. Vigneron Pinot Noir Barrique Bio 2018 + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Vinurile au fost prezentate de către Mihai Frîncu, reprezentantul Domeniilor Franco-Romane, iar brânzeturile de către Daniel Botea, degustător autorizat de brânzeturi.

După cum am scris mai sus, am început cu 5 vinuri albe, mi s-au părut foarte lejere toate, iar asocierile cu brânzeturi au fost excepționale.

Favoritul meu dintre cele albe a fost Vigneron Chardonnay Bio 2021, asociat cu Havarti Castello.

Culoarea vinului este de un galben strălucitor, iar aroma e din paleta fructelor galbene coapte precum pară, piersică și pepene galben.

Brânza Havarti Castello este, de departe, favorita mea și orice asociere cu aceasta a fost o reușită.

Între vinuri, o să vă rog să mă scuzați că nu mai știu exact între care dintre ele, am servit cina și, dacă de obicei mă răsfățam cu crema de brânză gratinată și cu bruschete mixte, de data aceasta am avut poftă de o lasagna, care a venit aburindă, fiind un adevărat deliciu.

Am trecut ulterior la un rose, iar ultimul vin degustat a fost Vigneron Pinot Noir Barrique Bio 2018 + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Despre Grana Padano vă pot spune că este un tip de brânză cu o textură dură la exterior, folosindu-se cel mai des sub formă rasă, însă în consumul brut, armonizat cu un vin de calitate, se simte untoasă, se topește în gură și îți fericește papilele gustative cu notele persistente de alune și nuci.

E perfectă pentru a fi servită, după cum am spus mai sus, rasă în diverse preparate precum: salate, supe, paste, pizza, risotto, însă servită ca atare pe un platou de brânzeturi asociat cu fructe sau nuci ne oferă ocazia de a ne bucura pe deplin de gustul ei intens.

V-am mai spus într-un articol precedent, eu nu eram mare fan vin roșu până acum câteva luni. Tot brânzeturile m-au împins către această plăcere vinovată, am primit o sticlă de sărbători și am asociat-o cu o brânză cu mucegai de le-am dat pe ambele gata în doi timpi și trei mișcări, iar de atunci, visez în fiecare seară la vin roșu și o brânză delicioasă.

Acest Pinot Noir bio m-a cucerit cu notele de fructe roșii, în special accentul de cireșe negre, cu un nivel de dulceață pe care îl prefer absolut de fiecare dată – sec, dar cu o textură foarte fină.

Ce mi-a plăcut foarte tare la această gamă este că eticheta este serigrafiată în sticlă și sunt din ce în ce mai surprinsă de ingeniozitatea cu care cramele ies pe piață din punct de vedere marketing.

De asemenea, nu au fost fruntași doar la certificarea bio, dar sunt și prima cramă din țară care își recuperează sticlele din piață.

How cool is that?

Se pare că afinitatea pentru Vigneron Pinot Noir Barrique Bio 2018 a fost reciprocă, deoarece și el m-a vrut pe mine, la tombola de la finalul degustării, să-l iau acasă și să îl beau după o zi plină.

Cam aceasta a fost seara noastră.

Mulțumim, Domeniile Franco-Romane!

Mulțumim, de asemenea și domnului Ion Mihăescu – IMM Media. Toate pozele din articol sunt creația dânsului.

See you soon!