Pur și simplu perfect sau perfect simplu?

Long time no wine.

Hahahah, glumeam.

Mereu îmi fac timp pentru un pahar de vin și, mai ales, pentru o degustare de vinuri, unde am ocazia de a descoperi noi soiuri care să-mi dea relaxarea de care am nevoie în timpul săptămânii sau care să completeze distracția unei seri cu prietenii.

Ultima degustare la care am fost, organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro, a fost găzduită de C House Milano, locul meu favorit pentru degustări by far, deoarece este foarte cozy.

Pe deasupra, au un meniu tare diversificat, iar preparatele sunt absolut delicioase.

Am ales și de data aceasta o porție de cremă de brânză gratinată și una de bruschete mixte, dar cum sunt mega pofticioasă, evident că am mai încercat și de la colegii de masă câte ceva.

La degustare am avut 4 soiuri de vinuri de la Cramele Catleya care au fost prezentate de către Anne Cecille Roussel, managing director Domeniul Catleya, dar nu ne-au lipsit nici branzeturilemarca Delaco, despre care ne-a povestit Daniel Botea, degustator autorizat de branzeturi.

Combinațiile de vin în asociere cu brânza au fost:

Freamat Alb 2021 (Fetească Albă și Fetească Regală) + Aperifrais Ile de France

Freamăt roșu 2019 (Merlot, Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc) + Emmentaler Delaco

Perfect Simplu Cabernet Franc 2019 + Havarti Castello

Perfect Simplu Syrah 2018 + Grand Blue Delaco

Photo credit: Daniel Botea

Toate mi-au plăcut foarte tare, fiind prima data când am încercat vinurile Catleya, însă asocierea de Perfect Simplu Cabernet Franc și brânza Havarti Castello au fost cele care m-au cucerit pe deplin.

Cumva, am știut de la început că Perfect Simplu o sa fie unul dintre favoritele mele, că așa suntem noi oltenii, perfecți și simpli, iar această gamă este un omagiu adus Olteniei, fiind regiunea de adopție în România.

Vinurile sunt realizate cu drojdii sălbatice, care se găsesc în mod natural pe pielițele strugurilor, astfel încât rezultatul să fie cât mai fidel terroirului excepțional de la Corcova.

Pentru fiecare vin, între 15 și 25% din volumul total este învechit în butoaie de stejar românesc pentru un timp de aproximativ un an. 

Soiul Cabernet Franc este realizat din struguri Cabernet Franc culeși manual în lădițe, iar culoarea este de un roșu-violet și este foarte aromat, cu tente de cireșe și coacăze negre.

Este produs în ediție limitată – doar 6.146 de sticle.

Ulterior producției, este maturat 10 luni 80% din volum în cisternă de inox și 20% în baricuri noi din stejar românesc cu o ardere medie).

Pe de altă parte, Havarti Castello este un tip de brânză de care sunt îndrăgostită de ceva timp.

De fapt, este brânza care m-a făcut să beau iarăși vin roșu, deoarece se împletesc într-o armonie completă, fiind aromata și cremoasă, semi-moale.

În trecut, Havarti era în mod tradițional o brânză cu coajă, dar cea din prezent nu este, având acum coaja spălată, fapt care contribuie la aroma subtilă. Este ”coptă” la interior, având o suprafață netedă și ușor strălucitoare, cu o cremă de la pal, până la culoare galbenă, în funcție de tip. Are deschideri foarte mici și neregulate numite ochi distribuiți, pe toată suprafața.

Havarti are o aromă de unt și poate fi oarecum picantă, în soiurile mai puternice, la fel ca brânza elvețiană. De obicei, se maturează aproximativ trei luni, deși, când brânza este mai veche, devine sărată și are un gust de alune. Când este lăsată la temperatura camerei, brânza tinde să se înmoaie rapid și îmi place tare mult acest lucru, deoarece în combinație cu vinul, se topește în gură.

La finalul degustării, după ce am schimbat impresii despre vinuri, brânzetur, am socializat și am râs, am făcut și o poză de grup.

Photo credit : Daniel Botea

See you next time!