Despre sustenabilitate #2

În urmă ceva timp am scris despre câțiva pași mici pe care îi putem face pentru a fi mai sustenabili.

Îmi păstrez acele obiceiuri în continuare, avându-le deja de ceva ani pe unele dintre ele.

Uneori simt că fac prea puțin și mă știu cu musca pe căciulă că nu am un lifestyle în totalitate sustenabil. Mă mai fură câte-o haină ( sau mai multe) de prin magazinele de fast fashion, mai cumpăr câte-o jucărie din plastic pentru Chloe, etc.

Mai ales când ai copil mi se pare greu să nu faci “risipă”, deoarece se schimbă mărimea la haine frecvent, unele jucării de acum 1-2 luni nu mai sunt de actualitate și vrea tot ce vede în reclame, pampers, chestii, trestii.

Tocmai de asta mi se pare util să încerci să găsești non-stop soluții în această direcție.

Eu am descoperit recent câteva la Decathlon.

Pe lângă produsele ecodesign pe care le au, au introdus categoria de produse resigilate, serviciul de buy back și posibilitatea de a cumpăra second hand.

Care e faza cu ele?

Well, așa cum știm cu toții, produsele resigilate sunt cele care au fost livrate, dar pentru care s-a făcut retur din diverse motive, acestea fiind funcționale, în stare bună/excelentă.

Înainte de a lucra în retail eram foarte sceptică cu privire la aceste resigilate, apoi mi-am dat seama că acesta este purul adevăr: produsele au primit discount pentru că au fost deschise. Este fix ca atunci când îți iei o mașină nouă sau un telefon și, din momentul în care ai deschis cutia/ ai plecat cu ea din reprezentanță, valoarea scade considerabil.

Deci pe lângă sustenabilitate, poți face și economii.

Eu de la resigilate am pus ochii pe un cort, deoarece am acest vis de a merge cu cortul de ceva ani, dar fiind super prețioasă la mușcături de insecte și destul de alergică, m-am lăsat mereu speriată de diverse păreri.

Am decis, totuși, că vara asta e the wildest one. I’ll let you know dacă va fi cool sau teribil.

La serviciul Buy Back dai o bicicletă, primești voucher de 60% din valoarea inițială a produsului valabil 2 ani în magazinele Decathlon.

*E important de reținut că bicicleta trebuie să fie marca Decathlon pentru a fi acceptată în program.

Ultimul, dar nu cel din urmă, este programul Second Hand.

Deși mulți din cunoscuții mei sunt super deschiși către acest concept, încă știu destule persoane care asociază imediat acest lucru cu vechituri/sărăkie.

Not! Un produs second hand poate fi resigilatul, dar cu un circuit diferit. Acesta nu se mai întoarce retur la “nava-mamă”, ci este vândut mai departe direct de către cumpărător. Sau poate fi un produs folosit foarte puțin și uitat pe undeva prin casă ulterior, dar care se află într-o condiție foarte bună.

Eu, personal, sunt fan second hand pentru că poți găsi efectiv comori, având și un preț accesibil, de cele mai multe ori.

Sunt super fericită să văd acest demers la branduri mari, cum este Decathlon, deoarece e mult mai simplu să poți cumpăra sau vinde ceva atunci când piața deja este targetată, iar nișa este una destul de specifică pentru produsul pe care dorești să îl vinzi sau cumperi.d

Totodată, pentru a învăța să fim mai sustenabili cu toții, este ok ca aceste lucruri să fie promovate și răspândite, deoarece cea mai bună formă de educație este exemplul personal al fiecăruia dintre noi. Nu știi niciodată pe cine inspiri.

Evident, dacă excursia/ excursiile noastre cu cortul nu vor decurge ok, cortul nostru va ajunge în acest program, deși eu am mari speranțe și planuri de a străbate lumea întreagă cu cortul.

Așadar, acum că ai informația, data viitoare când îți trebuie articole de sport, amintește-ți și pune în practică.

Planeta este terenul nostru de sport. Protejeaz-o!

Felicitări, Decathlon! Ne faceți mai buni!