Domeniul Aristiței și Brânzeturi cum se cuVin

Ce ar fi fost lumea fără povești?

Toată evoluția momentului actual se datorează poveștilor, imaginației dezvoltate de către acestea și o idee ce se naște în fiecare dintre noi când ne întrebăm “cum ar fi dacă…?”

Așadar, urmează să vă spun și eu câteva povești de la degustarea de vin în cadrul evenimentului Brânzeturi cum se cuVin ediția cu numărul 39 organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro , împreună cu crama Domeniul Aristiței și Delaco la Ribs House.

La Ribs House am fost întâmpinați cu multe zâmbete, o sală complet pregătită pentru degustare și o varietate de preparate.

Toate poveștile memorabile încep cu “Am băut aseară un pahar de vin (iar dimineața multe de apă) și uite ce a urmat: …”

Ei bine, eu am băut câteva pahare de vin în cadrul degustării, oare ce ar fi viața de părinte fără puțin răsfăț, din când în când?

Totodată, am avut ocazia de a cunoaște o groază de persoane noi, de a afla povestea superbă a cramei Domeniul Aristiței și de a savura brânzeturile asociate sortimentelor de vin.

Povestea cramei mi-a demonstrat că poți da un suflu nou istoriei, crama având o istorie de peste 100 de ani, însă doar în zilele noastre domeniul a ajuns în posesia unei familii care să poată valorifica la cel mai înalt nivel potențialul acestui loc, mai exact în familia Aristiței, acolo unde există deja 4 generații de Aristița, nume transmis din nașă în fină.

Nu doar că s-a dorit valorificarea cramei, însă acest lucru s-a făcut la cele mai înalte standarde: construcție, plantarea de viță de vie pentru niște soiuri rafinate de vin, linie de producție cu o capacitate de 100.000 l ( go big or go home) și o echipă formată din profesioniști!

Toată povestea ne-a fost spusă de carismatica Anca Nică, olteancă și ea, director de vânzări în cadrul companiei, mai mare plăcerea s-o asculți!

Știm că haina nu-l face pe om, însă în cazul vinului e diferit astfel că sticla în care se îmbuteliază este importată din Franța, remarcându-se prin grosime și nuanță opacă pentru o păstrare mai bună în timp , dar eticheta este cea care într-adevăr oferă unicitate vinului: este amprenta oenologului lor. Totodată, Anca ne-a spus că strugurii sunt culeși manual.

Am început degustarea propriu-zisă, iar fiecare sortiment de vin avea asociat unul, două sau trei tipuri de brânzeturi Delaco.

Povestea mea cu brânzeturile începe de când eram mică și mergeam cu mami la supermarket și aș fi pus în coș orice era brânză și nu mai mâncasem, 15 ani mai târziu nu s-a schimbat nimic, doar că acum le știu pe majoritatea și îmi fac schițe mentale ale dish-urilor pe care vreau să le pregătesc cu ele.

Revenind la degustare, primul vin servit a fost Riesling de Rhin asociat cu Camembert.

Nu știu dacă până acum am mai băut, nu știam de el, însă mi-a plăcut, e un vin soft, ușor mineral fiind dintr-o viță tânără, are o nuanță galben-verzuie, o aciditate de 5-6%, un volum de alcool de 14% .

În combinație cu Camembert este senzațional, fiind un tip de brânză fin, cremos, moale.

A doua combinație și favorita mea a fost alcătuită din Chardonnay + British Cheddar + Aperifrais.

Chardonnay are o culoare galben-auriu ,este un vin fresh, sec, cu arome fructate de pere, pepene verde, dar și note de migdale, unt , pâine prăjită.

Nu în ultimul rând, e medaliat cu argint la Vinarium International Wine Contest.

În combinație cu Aperifrais și Irish Cheddar, o s-o spun pe românește, îți plouă în gură!

Aperifrais sunt aperitivele perfecte cu care nu ai cum să dai greș vreodată: conțin cremă de brânză și smântână, având formă ovală și dimensiunea numai bună de aruncat în gură, iar pe deasupra au presărat topping de legume și mirodenii, venind în mai multe variante: Aperifrais Italie, Aperifrais Provence și Aperifrais Cote D’Azur.

Noi am gustat variantele Provence și Cote D’Azur și nu aș putea să aleg vreodată între acestea două.

Să nu uităm de Irish Cheddar, după varianta cremoasă și fresh, duritatea ei completează experiența culinară. Bineînțeles, duritate la exterior, pentru că ulterior se topește în gură, având o aromă de alune. E un tip de brânză versatil, fapt pentru care e vedeta în multe rețete de gătit, dar nu se lasă mai prejos nici când vine vorba de platouri de brânzeturi/ cheese bar.

Următoarea combinație încercată a fost de Cupaj alb și Emmentaler Delaco.

Trebuie să recunosc, sufeream puțin după combinația anterioară, apoi am mirosit vinul și l-am gustat: divin!

Eu l-am simțit cel mai sec dintre cele trei tipuri de vinuri albe din gama Vizionar, dar are o aromă mai intensă, fiind o combinație între Riesling Rhin, Chardonnay,Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel și a primit o medalie de aur în cadrul premiilor de excelență Vinul.ro în 2020.

Mi-a plăcut asocierea cu Emmentaller, care este o brânză cu arome fructate și nuanțe de nucă.

Mai departe am continuat cu Rose care este un vin unic, deoarece conține fetească neagră și burgund, un soi destul de rar întâlnit în podgoriile românești.

Acesta are note de vișine și coacăze, iar asocierea perfectă a fost cu brânza Bavaria Blu, o brânză cu mucegai alb pe exterior și mucegai albastru fin pe interior.

Ultimul, dar nu cel din urmă, Fetească neagră cu Delaco Creamy Blue și Gran Bavarese.

Acesta, spre deosebire de celelalte vinuri din gama Vizionar, are un volum de alcool de 15%, având arome de prună uscată, fructe confiate, stafide, curmale, arome ce determină combinația perfectă cu brânza cu mucegai, atât cea fină și cremoasă Creamy Blue, cât și cu Gran Bavarese care este ușor sfărâmicioasă cu un gust intens .

La final s-a organizat o tombolă în urma căreia am votat fiecare combinația favorită și am avut norocul de a câștiga!

Așa că am plecat de la degustare cu o sticlă de vin Chardonnay din gama Vizionar, Aperifrais și British Cheddar de la Delaco, prieteni noi și o poveste frumoasă de spus!